Patríte k rodinám kde sa vyskytuje spinálna muskulárna atrofia? Pripojte sa k aliancii rodín v APPA.

Zo života SMA

8. decembra 2023
Blog / Ľudsky

To sme my SMAci – Veronika

Veronika je osemročná školáčka, ktorá má rada matematiku, miluje psíkov a plávanie v bazéne. Jej spoločníkom od troch rokov je elektrický invalidný vozíček, na ktorom manévruje lepšie ako pretekár Formuly 1.

17. októbra 2023
Blog / Ľudsky

To sme my SMAci – Natália

Natália Kollárová z Tešedíkova prišla na svet ako vytúžené dieťa. Časom však lekári odhalili, že trpí závažnou diagnózou – SMA II. typu. Prognózy v tej dobe boli veľmi nepriaznivé.

13. októbra 2023
Blog / Odborne

Aké typy SMA poznáme – geneticky a symptomaticky

SMA typológia sa datuje zhruba od 90. rokov, kedy už síce bolo jasné, o aké ochorenie ide, ale ešte nebolo úplne jasné, prečo má niekto také či onaké príznaky, prečo sa u niekoho prejaví ochorenie skôr a u niekoho neskôr.

4. októbra 2023
Blog / Ľudsky

To sme my SMAci – Sebastián

Tehotenstvo aj pôrod zvládla Zuzana Šplehová z Vrábeľ bez výrazných komplikácií. Jej synček Sebastián sa počas prvých štyroch mesiacov ničím neodlišoval od svojich rovesníkov. Náhle, zo dňa na deň, ale prišiel zlom.

28. septembra 2023
Blog / Ľudsky

To sme my SMAci – Editka

Príbeh so šťastným koncom – tak by sa dal nazvať dojímavý príbeh malej Editky trpiacej ochorením SMA II., ktorý pred pol rokom obletel viaceré slovenské médiá a zaktivizoval všetkých dobrých ľudí.

16. augusta 2023
Blog / Ľudsky

To sme my SMAci – Kubko

Diagnóza spinálna svalová atrofia II. typu zatiaľ nedovolila šesťročnému chlapčekovi spoznať čaro samostatnej chôdze, no on to nevzdáva! Len nedávno sa naučil ovládať bicykel zdedený po bratovi a dnes ním brázdi ulice ako jeho zdraví rovesníci.

11. augusta 2023
Blog / Ľudsky

To sme my SMAci – Romana

39-ročná Romana so spinálnou svalovou atrofiou žije v Krupine na strednom Slovensku, a hoci sa nikdy nepostavila, napriek ochoreniu vyštudovala vysokú školu a túži sa ďalej vzdelávať.

2. augusta 2023
Blog / Odborne

Ako to s tými génmi vlastne je?

Už viete, že na to, aby motoneuróny v ľudskom tele fungovali tak, ako majú, je potrebná prítomnosť špecifickej bielkoviny – tzv. SMN 1 proteín (Survival Motor Neuron protein), ktorý je kódovaný génom s rovnakým názvom – SMN 1 gén.

2. augusta 2023
Blog / Odborne

Ako sa SMA dedí?

SMA je autozomálne recesívne genetické ochorenie. Čo to znamená? Že sa dedí. Bez ohľadu na pohlavie, na vzdelanie rodičov alebo na to z akej sociálno-spoločenskej vrstvy pochádzajú.

SMA – diagnóza meniaca životy
1. augusta 2023
Blog / Odborne

SMA (spinálna svalová atrofia) – diagnóza meniaca životy

Spinálna svalová atrofia, známa pod skratkou SMA je dedičné neurodegeneratívne ochorenie. Za normálnych podmienok sú signály z nášho mozgu vedené do miechy, kde sú spracované a pomocou špeciálnych nervových buniek – motoneurónov, privádzané ku svalom.

2023 / Asociácia pomoci postihnutým - APPA.